Sunday, July 16, 2006

Ένας δεύτερος χυμός από τρία εσπεριδοειδή

ΑΝΤΙΚΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Σκέφτηκα να απαντήσω από εδώ στον «χυμό με τα τρία εσπεριδοειδή» του Πατριάρχη, αλλά μετά κατάλαβα ότι η απορία του σημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει ήδη πολύ καλά την απάντηση. Και δεν είναι καν απαραίτητο να συνταχθεί κανείς ανοιχτά με ό,τι μας έμαθε ο μεταμοντερνισμός περί της απουσίας του "κέντρου", περί της ανυπαρξίας αυτής της υπερβατικής διακριτικής "ουσίας" που ο συνεταίρος μου Φώτιος θα ήθελε να υπάρχει, για να γίνει κατανοητή η ρητορικότητα της ερώτησής του.

Γιατί αυτά τα ερωτήματα κυκλοφορούν με πολλές μορφές ήδη από τον 18ο αιώνα. Είναι εκείνη η βασική παραδοχή της νεωτερικότητας (του Λέσσινγκ, για παράδειγμα, και του Καντ) ότι ο αγώνας μεταξύ ιδιοφυΐας και κανόνα, μεταξύ φαντασίας και λόγου, είναι άνευ αντικειμένου διότι η δημιουργία δεν προσκτά κανόνα "εκ των έξω", είναι όμως η ίδια αυτός ο κανόνας [1]. Μέσα της αποκαλύπτεται αυτή η αναγνωρίσιμη (αν έτσι το θέλουμε) σκοπιμότητα ή νομοτέλεια, η οποία όμως πουθενά αλλού πέρα από το συγκεκριμένο καθ’ έκαστο καλλιτεχνικό μόρφωμα δεν παρίσταται και δεν διαμορφώνεται, παρά μόνο στη συγκεκριμένη και ατομική καλλιτεχνική μορφή per se.

Η "ορίζουσα αρχή" που ο Πατριάρχης (ως άνθρωπος της πίστης) τόσο επιθυμεί, είναι κάτι που ο ίδιος (ως ειλικρινής στοχαστής) γνωρίζει ότι δεν υπάρχει. Άλλωστε, ακόμα κι αν υπήρχε -ο Πατριάρχης το γνωρίζει πολύ καλά κι αυτό- δεν θα μπορούσε ποτέ και πουθενά να δειχτεί.

Κάτια
16/7/2006


[1]. Στο καντιανό αυτό πλαίσιο ο "κανόνας" έχει την έννοια του "συνήθους" και δεν πρέπει να συγχέεται με τον λεγόμενο "λογοτεχνικό κανόνα". Επίσης, η καντιανή "ιδιοφυΐα" αναφέρεται στην "ιδιοφυΐα του αντικειμένου" (στην ιδιαίτερη ουσία του έργου) και όχι στην "ιδιοφυΐα του προσώπου" (δηλαδή στην ιδιοφυΐα του συγγραφέα - που άλλωστε δεν προκύπτει παρά μόνο ως μορφή του ίδιου του έργου).

1 comment:

Χρήστος Φασούλας said...

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Επειδή οι βιβλιο-φωνές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γνωστοποιήσετε περισσότερο το μπλογκ σας. Εγώ το ανακάλυψα εντελώς συμπτωματικά.
Σύντομα θα βάλω κάποια λινκ στο δικό μου μπλογκ. Ασφαλώς θα βάλω και το δικό σας.