Wednesday, July 04, 2018

Frédéric Gros, “Δαιμονισμένες”


Μεσαίωνας, Ιερά Εξέταση και μια φανατική νοοτροπία θρησκοληψίας και εκδίκησης. Σε ένα κλίμα τέτοιο κάθε θρησκευτική διαμάχη εξελίσσεται σε δίωξη και θανάτωση.


Frédéric Gros
Possédées
2016
“Δαιμονισμένες”
μετ. Α. Κωσταράκου
εκδόσεις Πόλις -2018


Maybe I'm foolish, Maybe I'm blind, Thinking I can see through this:
Για τις μέρες του Πάσχα, θεώρησα ότι το βιβλίο θα παρείχε έναν λόγο περί θρησκείας. Όχι υπέρμαχο. Αλλά προβληματισμένο. Με έναν προβληματισμό που να κινητοποιεί σκέψεις και αναστοχασμούς.

Don't ask my opinion, Don't ask me to lie:
Ναι, υπό μίαν έννοια είναι ένα βιβλίο περί θρησκεία. Ή μάλλον περί θρησκευόμενων. Περί μιας εκδοχής της πίστης στον απόηχο του μεσαίωνα.

Βρισκόμαστε στον πρώιμο 17ο αιώνα. Σε μια πόλη της Γαλλίας, στο Loudun, αναλαμβάνει ηγουμένη στις Ουρσουλίνες η Jeanne des Anges (Ιωάννα των Αγγέλων), εφαρμόζοντας ένα σκληρό όσο και υποκριτικό πνεύμα. Την ίδια εποχή ο ιερέας της πόλης ο πολύς Urbain Grandier αναδεικνύεται σε νάρκισσο ρήτορα και γυναικά. Κατηγορείται μάλιστα για αποπλάνηση γυναικών και καλές σχέσεις με τους ουγενότους, αλλά τελικά αθωώνεται τη συνεργεία των υψηλών του φίλων. Οι δύο γραμμές πηγαίνουν παράλληλα. Ο Gros εναλλάσσει για το ένα τρίτο του μυθιστορήματος τις κινήσεις των δύο ηρώων του, ώσπου…

… μετά από μια επιδημία πανούκλας, οι μοναχές κι η ίδια η Jeanne des Anges δηλώνουν τη σατανική επίθεση του Grandier με μορφή αρσενικού οράματος που επιχειρεί να ασελγήσει στις νεαρές παρθένες. Η κατηγορία, όπως είναι φυσικό, κινεί όλα τα δαιμονοθηρικά και θρησκόληπτα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε ένα κυνήγι μαγισσών. Άλλοι πείθονται εύκολα, άλλοι δυσπιστούν σε διαρκείς μάχες ευπιστίας και ορθολογισμού, συμφερόντων και παρατάξεων. Ημίφως πριν απ’ τον Διαφωτισμό και φανατισμός πριν από την αλήθεια.


I'm only human, That's all it takes, To put the blame on me:
Τελικά ένα ιστορικό μυθιστόρημα που γίνεται μυθιστόρημα Ιδεών; Μια θρησκευτική διαμάχη που αποκτά ψυχολογικές διαστάσεις; Μια αφήγηση που θέλγει τον αναγνώστη, αλλά και τον αφήνει σε μια εγκεφαλική απόσταση; Είναι μια γαλλική διαμάχη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας της ικανή να φτάσει ώς εμάς; Η κορύφωση του τέλους και της τύχης του ιερέα ορθώνει την Ιερά Εξέταση σε μια αδίστακτη δράκα ανθρώπων που νομίζουν ότι έτσι θα σώσουν την πίστη. Μέχρι εκεί.



> Ο Φρεντερίκ Γκρο γεννήθηκε το 1965. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege και διδάκτωρ της φιλοσοφίας, είναι καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris XII και δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών, αλλά και στις φυλακές της Sante και της πόλης Fresnes. Επιμελείται την έκδοση των έργων του Μισέλ Φουκώ στη σειρά Pleiade του εκδοτικού οίκου Gallimard, καθώς και των μαθημάτων του Μισέλ Φουκώ στο College de France.
Είναι ειδικός στην ιστορία της ψυχιατρικής και της βίας του πολέμου, και δεινός περιπατητής.

Πάπισσα Ιωάννα

No comments: